Александър Донски: Sofia Open дава голяма възможност за скок в ранглистата

Голяма радост е да спечеля за първи път на такова ниво, победата ми дава самочувствие, че мога да окажа съпротива на топ тенисисти

Александър Донски говори пред официалния сайт на Sofia Open след победата си в три сета над Юрий Родионов на старта на квалификациите. В понеделник от 12 часа той ще играе срещу носителя на три титли от ATP тура Андреас Сепи (Италия) за влизане в основната схема.

– Алекс, Sofia Open 2021 започна с българска победа, с твоя победа. Какви са емоциите?
– Изключително доволен съм! След толкова много труд и работа… Последните две години бяха тежки за мен, беше ми трудно да се завърна и да побеждавам. Изключително доволен съм, за мен е голяма радост да спечеля за първи път мач на такова ниво от турнир АТP 250. Искам много да благодаря на моя агент Ивайло Крачунов, който винаги ме е подкрепял, въпреки тежките моменти. Също искам да благодаря и на моя брат Михаил Донски, който дойде от Канада, за да ме подкрепя. Без тях нямаше да бъде възможно.

– Двубоят започна тежко за теб, загуби първия сет. След това започна да сервираш страхотно. Как стигна до обрата и победата?
– В началото ми беше трудно да вкарвам първи сервис. През втория сет емоциите и нервите се успокоиха и беше въпрос на време да си намеря ритъма. И когато го намерих, започнах да си вземам сервис-геймовете лесно. Това ми вдъхна самочувствие – да съм агресивен, да излизам на мрежата, да влизам в разиграване без да имам никакво притеснение.

– Във втория кръг ще играеш срещу Андреас Сепи, който е бивш играч от Топ 20 и има три титли от ATP тура. Какво очакваш от този двубой?
– Честно казано не погледнах схемата изобщо (Смее се). Сепи е много добър играч, стабилен е от основна линия. Аз ще трябва да играя на високо ниво, още от началото ще имам нужда от моя сервис. Победата ми дава самочувствие, че мога да играя срещу топ тенисисти. Вярвам, че мога да направя добър мач и да му окажа голяма съпротива.

– Какво означава за теб възможността да играеш на Sofia Open?
– За България е голямо признание да има този турнир. Много други държави нямат такъв турнир. Гордея се, че имам възможността всяка година да участвам и да се тествам с най-добрите в света. За българските тенисисти Sofia Open дава голяма възможност да се направят скок в ранкинга. Точките тук са много повече от точките на турнирите, на които аз по принцип играя. С този мач все едно съм стигнал на финал, което е супер за мен и моя ранкинг. Това е голяма възможност за всички нас.