Алекс Лазаров: Безкрайно разочарован съм

Алекс Лазаров отпадна в първия кръг на Sofia Open 2021, след като отстъпи с 0:6, 3:6 пред поставения под номер 5 в схемата и номер 37 в света Филип Краинович (Сърбия). Ето какво каза българинът на пресконференция след срещата:

Алекс, труден мач за теб, какви са първите ти думи след него?

Изключително съм разочарован. Това е, може би, най-слабият мач, който съм изиграл на Sofia Open. Нямам какво да кажа много, мачът продължи един час. Загубата за мен е много тежка, защото миналата година не успях да участвам, а тази се борех доста, за да си извоювам възможността да играя. Много е тежко да свърши по-такъв начин. Човек никога не може да бъде голям спортист, ако не умее да контролира емоциите си. Днес се видя на мача.

Какво ти предстои и какви са целите ти до края на годината?

Сега ми предстои почивка, защото в последните няколко седмици напрежението ми дойде в повече. Ще се опитам да изиграя няколко турнира от веригата „Чаланджър“ в Южна Америка. Целта ми до края на годината е да вляза в първите 350. Надявах се в София да спечеля един-два мача и това да се случи тук, но бях доста далеч от реалността.

Колко голяма беше разликата с Краинович?

Исках да играя срещу него, защото го познавам и се надявах да стане хубав мач. Човек се учи докато е жив и аз, въпреки, че играя тенис от 15 години, продължавам да се уча. Изпитах нещо, което преди не бях изпитвал – страх от победа. През цялата седмица тренирах добре и всички ми казваха, че удрям топката добре, че имам шансове. Но тенисът е спорт, в който ако не си добре психически, колкото и добре да удряш топката, няма никакво значение. След днешния мач не мога да кажа каква е разликата в нивата, защото аз ниво не показах, игра не показах.

Успя ли да си повярваш повече във втория сет, когато елиминира страха? Имаше възможност да пробиеш, но в крайна сметка това направи Краинович и затвори мача…

Той нищо не направи, за да ме пробие. Той просто вкарваше топката, а аз, очевидно, дори и това не можех да направя. Пробивът беше логичен, след всеки сервис аз все по-трудно си взимах точките. Не мога да кажа, че си повярвах, но, може би, ако бях пробил за 3:1, можеше да стане друго. Но, тези „ако, ако“… няма смисъл да ги коментираме.