Ани Дончева: Доказваме, че сме тенис нация 
Ани Дончева е сред журналистите, които познават най-добре българския тенис. Автор на многобройни публикации на страниците на легендарния вестник “Народен спорт” (впоследствие “Спорт”), в момента работи върху алманах за тениса у нас. Била е в Управителния съвет на БФТ. Член на Почетния борд на Sofia Open 2020.
 
– Ани, от доста време сте свидетел и участник в случващото се в тениса в България, познавате процесите, действащите лица. Къде бихте поставили Sofia Open?
– Със сигурност, някъде на върха на пирамидата, която в България започва да се гради 124 години. Там където е мястото и на сестри Малееви, и на Григор Димитров, и на Цвети Пиронкова. “София оупън” е на световно равнище, така, както и най-силните български състезатели от вече няколко генерации. За мен не е пресилено да се каже, че сме тенис нация. Този турнир го доказва. 
– Смятате ли, че София може да направи следващата голяма крачка – турнир ATP 500?
– Честно казано, да. И една от причините е тазгодишното издание. То надминава очакванията ми, а и едва ли само моите. С този объркан календар, който постави под въпрос провеждането дори на турнири от Големия шлем, това да са състои “София оупън” ми изглеждаше нереална перспектива. При тези условия – твърде кратко време за реорганизация и твърде бързи обороти, само екип от изключително енергични, опитни и компетентни хора би могъл да се справи. Крайният резултат прави чест на всички замесени – БФТ, спортното министерство, българските и международните партньори. Ако продължаваме да следваме избраната линия, а именно – приемственост, традиции, надграждане с работа и професионализъм, може би няма да е чак толкова далеч денят, в който България да е домакин на още по-престижен турнир. Това несъмнено би тласнало спорта напред и би мотивирало още повече младите състезатели и бъдещите звезди.
– Виждате ли такива в сегашния турнир?
– Определено, освен утвърдени звезди с големи успехи, има и изключително талантливи млади състезатели, в това число и българи. Нямам съмнение, че някои от тях в близко бъдеще ще са сред най-добрите в този свръхконкурентен спорт. И София ще се гордее с това. Така, както например Кончита Мартинес навремето спечели първата си професионална титла именно в столицата ни. Подобни мащабни събития дават възможност за избухване на таланта. Вярвам, че най-перспективните български състезатели разбират това и дават най-доброто от себе си, за да се възползват от предоставения шанс.