Багдатис: Страхотно е да се върна и играя в България

Кипърецът похвали родната публика

Маркос Багдатис се класира за четвъртфиналите на DIEMA XTRA Sofia Open. Представителят на Кипър се наложи с 6:7 (4), 6:3, 6:1 над втория поставен Адриан Манарино в двубой, който продължи близо два часа. Благодарение на успеха Багдатис си осигури мач с квалификанта Йозеф Ковалик, а залогът е място на полуфиналите в турнира.

Изигра тежък мач, как го усети на корта?

По някаква причина днес нямах сили. Не играх добре в началото. Може би се опитвах да бъда твърде агресивен. Срещу играч като Манарино, когато му дадеш пространство да удря както си иска, да играеш в неговия ритъм, не е добре. След това промених играта си, започнах да играя по-умно във втория и третия сет, по-търпеливо, променях ритъма. Това трябваше да правя. Знаех го още преди да започне мача. Беше хубаво. Щастлив съм, че победих.

Миналата година не успя да играеш в София заради контузия. Как ти се струва турнирът вече от позицията на участник?

Страхотно е! Публиката е удивителна. Не само публиката, целият турнир е отличен страхотно е пак да съм тук. Всички са много приятелски настроени, много гостоприемни. Честно, истинско удоволствие е да съм тук, забавлявам се много.

Какво знаеш за следващия си съперник – Йозеф Ковалик?

Ще е труден мач. Той вече спечели два три мача тук. Натрупа самочувствие. Ще е трудно. Трябва да се концентрирам върху моята игра и да помисля какво трябва да направя.

А как оценяваш шансовете си за титла?

Предпочитам да мисля мач за мач. Нека видим какво ще стане утре. Играя добре, играх добре в Австралия, чувствам се добре. Предпочитам да гледам на всеки мач като отделно предизвикателство. Всичко може да се случи.

През 2006 година игра финал срещу Роджър Федерер на Откритото първенство на Австралия. Преди дни той пак спечели титлата. Какво мислиш за това?

Той не е от тази планета. Специален е. Различен. Няма думи за всичко, което е постигнал. Вярвам, че е роден за тенис. Прави всичко невероятно добре в кариерата си. Изключителен е.

През 2006 година отново игра в България, но за Купа Дейвис. Спомняш ли си този мач?

Да, в Пловдив. Но не обичам да играя за Дейвис Къп тук. Тогава феновете бяха срещу мен. Но честно, винаги е удоволствие да съм в България. Дейвис Къп е друго състезание, с различна атмосфера. Винаги е трудно да играеш като гост. Но винаги, когато дойда в България всички са страхотни и е удоволствие да се връщам.

Приятели сте с Григор Димитров, той какво ти каза за турнира?

Григор е страхотно хлапе. Имаше страхотна година. Говорихме за победата му миналата година тук. Винаги говори страхотни неща за България.

Ще играеш ли пак двойки през годината?

Не знам, наистина.