Базил от Тбилиси – апетитът идва с яденето

Само 19 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2020 година – тенис шоуто Sofia Open. Куп звезди от световния тенис елит пристигат в София и ще играят пред българска публика в „Арена Армеец“ от 7 до 14 ноември. Страната ни е една от малкото в света, които ще имат честта да приемат турнир от календара на АТП след прекъсването на тура. И то какъв турнир?! Отново най-силният от категория АТП 250 за годината! Продължаваме рубриката „Звездите на Sofia Open 2020“. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Само допреди няколко години основната задача на Николоз Басилашвили по турнирите бе да си запази корт и да намери партньор за тренировка. Парите за участия бяха недостатъчни и борбата бе най-вече за оцеляване.

Сега грузинският посланик на тениса е с три титли от календара на АТП и мечтае за Топ 10 на ранглистата и купа от „Големият шлем“.

„Винаги съм бил перфекционист, но невинаги успявах да си сдържам нервите във важните моменти и това определено ми пречеше. До 23-годишна възраст бях изключително див“, признава тенисистът, когато приятелите наричат Базил.

Синът на бивш артист от националния балет на Грузия не е играл на нито един турнир от Големия шлем при юношите, но вече се е доказал при мъжете. Николоз е роден талант и това го е признал човек, който определено знае как да работи с хора.

Когато е на 16 години, грузинецът тренира цяла седмица в дома на Брад Гилбърт в Калифорния. Известният скандалджия, с когото Андре Агаси стигна до №1 в света, е впечатлен. Най-вече способността на Басилашвили да удря топката с всичка сила от всякаква позиция на корта. По време на тренировките човекът от Кавказ едва не събаря стоящия до мрежата Брад, който после на шега разказва, че скоростта е била около 1000 мили в час (над 1500 км/ч).

На въпроса какъв би станал, ако не бе тенисист, Николоз отговаря: пилот или психолог. И двете професии не са особено съвместими с буйния му характер, но явно съдбата си знае работата и му е връчила ракетата.

Зрителите в София познават грузинския тенисист още от 2017 г., когато отстрани водача в схемата Доминик Тийм, а на полуфинала загуби от бъдещия шампион Григор Димитров.