Благодарственo писмо към почитателите на тениса

От Веселина Желязкова

Днес съм уверена –
най-голямото ми оръжие на тенис играч. Не се страхувам да ударя топката.

Имам постоянството на състезател, който кара опонента си да заслужи всяка точка.
Днес ще поставя противника си под напрежение, като играя агресивно, но под контрол.
В зоната съм и визуализирам как играя като шампиона, който съм.

 

Увереност, самочувствие, постоянство, контрол, за да си в Зоната, визуализация и още много неща се включват в това да си тенисист и за това е толкова атрактивно да гледаш и/или играеш този спорт. Ставаш едно цяло с играча, ако това не си ти и усещаш напрежението и удоволствието от играта.

Ако съберем стоте най-добри състезателя на света на едно място и ги гледаме как играят на тренировка, вероятно няма да може да разграничим топ десетте, но ако играят мачове, ще започнем да забелязваме разликата. Всичко опира само до още един удар повече от опонента ти. Във всеки момент резултатът може да се обърне. Резултатът се свежда до това кой е с по-здрава психика и се справя най-адекватно с напрежението, а напрежение определено съществува в тази игра. Добрият играч трябва да притежава стабилна психика, за да може да премине през стресът, който съпровожда този сложен спорт.

Справянето с емоциите е от изключително значение, а те са толкова много: любовни авантюри, лични проблеми, тълпата, липсата й, какво са ти казали родителите, или не са и още редица подробности, които могат да ти повлияят и да те накарат да се отпуснеш и да удариш грешно.

За това е сложно да си номер едно; да си най-добрият. Въпрос на силна психика в здраво тяло.

Тенисът е и диагноза. Врял и кипял ли си в тези среди за известно време, се пристрастяваш към тази игра. Когато си в Зоната и играеш най-добре, няма нищо ,с което да се сравни. Цялата геометрия и постоянство, които се случват когато си в Зоната, те поглъщат и в този момент не съществува нищо друго освен теб, топката и тези единайсет линии, които те ограничават. Почти като медитация е. И тогава идват всички онези неща, които могат да те разсеят и с които трябва да се справиш. Те стават най-лошите ти врагове, а понякога най-добрите ти приятели и съветници също. Формулата е различна за всеки. Успешната комбинация е да си феноменален тенисист със стабилна психика, за да имаш шанс да станеш Шампион.

В допълнение към адреналина и ендорфините, които идват със спорта, има още много неща. Това което се случва извън корта понякога е много по-важно, от това което се случва на корта; и всичко това си струва усилията.

Благодаря ви, че ми позволихте да работим заедно за това феноменално събитие и да съживим духа на тениса, който отслабваше в мен и много българи.
Никога не съм предполагала, че ще се амбицирам до толкова, че доброволно и с хъс да отида да играя в Неделя, преди 8:30 сутринта. Не се беше случвало до деня на финала на турнира. Това събитие вдъхнови много хора да бъдат част от него по какъвто начин могат.

Както Директорът на турнира, Пол Макнами каза: „превърнахме един обикновен АТП турнир в специално събитие, за което един ден хората ще казват: „аз бях там!””

Благодаря на организаторите; благодаря на всички доброволци; благодаря на всички фантастични АТП състезатели и фенове, и благодаря на Гришо, който доказа още веднъж, че българите сме уникални спортисти. Заедно със другите двама Шампиони, които също са от Балканите, ние не само бяхме част от историческо Българско събитие, но и създавахме историята на тениса на Балканите , което за мен е висша гордост.

С уважение,

Веселина Желязкова
бивша състезателка по тенис и настояща треньорка