Даниел Митов: Спортната дипломация има огромна сила
Външен министър в две правителства на Република България (2014-2017), натоварван с важни дипломатически мисии в различни части на света, Даниел Митов има здрава спортна закалка. В юношеските си години е играл тенис и футбол, бил е и футболен рефер. Той е сред членовете на Почетния борд на Sofia Open 2020.
 
– Г-н Митов, какво е мнението Ви за Sofia Open?
– Турнирът, както и успехите на водещите български състезатели, вече няколко години солидно държи страната ни на тенис-картата на света. Чудесна традиция, която се надявам да продължи дълго. Фактът, че в тази проблемна година организаторите дори вдигнаха нивото на събитието, наистина означава много. Бих отбелязал симбиозата между тяхната работа и високата ангажираност на партньорите им и институциите.
– Вие сте високо в сферата на международните отношения. Как изглежда Sofia Open от такъв ъгъл?
– Конвенционалната дипломация, разбира се е много важна и определяща, но и спортната дипломация има огромна сила и възможности за влияние. Такъв силен турнир, с добра организация, е от полза за абсолютно всички. Той е и удоволствие за любителите, и имиджов, и внушава доверие. Големите състезания по спортове като тенис и футбол например, са следени с интерес в цял свят. Софийският ATP 250 е сред тях.
– Играл сте точно тези два спорта. Продължавате ли да ги практикувате?
– За съжаление, съм прекалено ангажиран в работата ми и не успявам да се занимавам със спорт усърдно, както преди години. Интересът ми към двата ми любими спорта обаче не намалява и никога няма да намалее. За това допринася и високото качество на турнира на София.