Данийл Медведев: Целта ми е да пробия в Топ 10 на ранглистата

Пресконференция на Данийл Медведев след победата с 6:2, 6:4 над Гаел Монфис, която го класира за финала на Sofia Open:

– Честита победа. Коментарът ти за мача.
– Напълно съм доволен. Щом участвам в турнир имам една единствена цел – да спечеля титлата. Сега съм на крачка от нея. Тук можеше да се случи всичко, можех да отпадна още в първия кръг, където изгубих първия сет и не играх никак добре.

– Какво не хареса в играта си и какви корекции ще нанесеш в утрешния финал?
– След такъв мач няма много неща, които да не харесвам в играта си. Мисля, че първият ми сервис можеше да бъде още по-добър, но щом е свършил работя мисля, че няма какво толкова да коригирам по него. За финала утре мога да кажа, че Мартон е силен съперник, днес победи добър играч. Очаквам, че мачът ще бъде тежък.

– Как ще се подготвиш за финала?
– Ще загрея 30 минути и това е.

– Имаше ли напрежение при 5:4 във втория сет, когато резултатът беше 0:15 и публиката подкрепяше Монфис?
– Напрежение имаше със сигурност. Той също чувстваше напрежението, защото при 5:4 не успя да вкара топки, които вкара при 5:2. При 5:2 той нямаше какво да губи, рискуваше всичко и ударите му се получиха. При 5:4 нещата бяха различни, напрежението беше и при двама ни. Да, усетих, че публиката е зад него, но това не ми повлия.

– В момента си №16 в световната ранглиста. Какви са целите ти, къде искаш да бъдеш в края на сезона?
– Моята основна цел винаги е била да правя най-доброто, на което съм способен на тренировките. След това, когато участвам в турнир, да спечеля всеки един мач. Само така се печелят турнири. Имам свои лични цели – надявам се да вляза в Топ 10, никога не съм бил толкова нависоко в световната ранглиста, но всичко започва с тренировките и спечелването на мачовете.

– Твоите впечатления от турнира в София, от нашата страна и от публиката?
– Казах го и след първия мач, въпреки че тогава на пръв поглед изглеждах ядосан – нямам от какво да се оплача от този турнир, не мога да кажа абсолютно нищо лошо. Мога да кажа само и единствено хубави неща, за отношението към нас тенисистите на турнира. От страната не успях да видя много, но това, което ми хареса е, че хората са много приятелски настроени. Нямах представа какво да очаквам, идвам в България за първи път и очаквах да бъде като в страните от Източния блок и като в Русия, където не всички се отнасят добре към теб, но останах приятно изненадан. Най-много ми хареса това, че много хора говорят свободно руски.