Димитър Кузманов: Българската публика заслужава да гледа тенис на световно ниво, надявам се да бъде допусната – миналата година феновете бяха за пример

Димитър Кузманов коментира жребия за Sofia Open 2021 и сподели амбициите за шестото си участие на турнира от категория ATP 250 в София.

– Мико, предстои шестото ти участие на Sofia Open – какво знаеш за Лоренцо Музети и какво очакваш от мача срещу него от първия кръг на основната схема?
– Имах щастието да си изтегля сам жребия. Играя срещу много интересен съперник, много добър тенисист, една от младите надежди на световния тенис. Очаква ме много тежък мач, както всяка предишна година, тъй като участниците на Sofia Open са на много високо ниво. Надявам се да покажа най-доброто, на което съм способен. Играя добре през този сезон и се надявам да го покажа за пореден път. Когато покажа добра игра, шансът ми за победа е доста по-голям.

– Каква е личната ти амбиция за тазгодишното ти шесто поредно участие на Sofia Open ?
– Остава си да запиша първа победа. Миналата година бях много близо. Изиграх добър мач срещу друг италианец. Затова казвам, че най-важното за мен е да покажа добра игра, защото победата ще дойде вследствие на нея.

– Какви емоции изпитваш, когато дойде времето да участваш на най-големия тенис турнир на българска земя? Какво усещаш в момента преди старта на българския турнир от календара на ATP, преди пак да излезеш на корта в „Арена Армеец“?
– Със сигурност емоцията е много по-голяма, много по-развълнуван съм. Това е специален турнир. Първо – защото имаме възможност да играем пред родна публика, в прекрасна зала. Надявам се в крайна сметка да се направи компромисен вариант и да бъдат допуснати фенове при определени условия, тъй като заслужаваме – както ние, така и всички фенове на българския спорт, не само на тениса. Българската публика заслужава да има възможността да наблюдава тенис от най-висока величина. Миналата година бяха допуснати фенове, хората бяха много дисциплинирани, спазваха се всички мерки. И се получи прекрасен турнир. Затова се надявам да бъде разрешено – добре е както за нас, българите, така и за другите участници. Почти навсякъде вече играем с публика и емоциите са много по-различни. Още повече, когато играеш в зала като „Арена Армеец“ – не е приятно дори на тренировка да я виждаш празна. Важно е и е специално да играем пред публика – за мен, за другите момчета и за всички тенисисти.

– Със сигурност ще бъдещ концентриран предимно върху своето представяне, но ще стискаш палци и на другите български участници. Разбрахме жребия на Алекс Лазаров, който ще играе с Филип Краинович и на Адриан Андреев, който среща Миомир Кецманович. Какви са очакванията ти за представянето на твоите колеги и приятели?
– Със сигурност и за тях е много вълнуващо да вземат участие на турнира в София. Знам, че също чакат с голяма нетърпение мачовете си. Щастлив съм, че се даде възможност всички „уайлд кард“ да бъдат взети от български тенисисти – както за основна схема, така и за квалификациите. Това е страхотна възможност за всеки от нас. Аз изтеглих жребия на Алекс, Алекс изтегли съперника на Адриан. И двамата играят срещу сръбски тенисисти. доколкото знам, и двамата ги познават много добре. Пожелавам им успех, да покажат най-доброто от себе си. Както казах – когато всеки от нас покаже най-високо ниво на тениса и възможностите си, шансът да спечелим е много по-голям.