Д-р Петър Велев: Sofia Open e висока класа

Петър Велев е от предприемачите, които отдавна работят активно за каузата на спорта и в частност – на тениса. Само едно от доказателствата е, че през тази година за 16-и път беше проведен финансираният от него турнир „Амбинор Къп“. В началото на професионалната си кариера Велев работи като лекар в България и Германия. От 1994 г. е на мениджърски позиции във фармацевтичната индустрия. През 2000 г. основава „Екофарм“, която продължава да управлява с успех. Член е на Почетния борд на Sofia Open 2020.

– Г-н Велев, каква е оценката Ви за турнира на София?

– Голям успех и доказателство за отлично свършена работа в необичайно тежки условия. София остана на картата на големия тенис, въпреки многото промени в световния календар. Допълнителна тежест придава и периодът – малко преди финалния „Мастърс“ в Лондон. Всичко това говори и за международно влияние и авторитет. Друг важен аспект – при толкова високо ниво на участниците, мотивационният и възпитателен фактор за младите ни тенисисти, за следващата генерация, е изключително висок.

– Често казвате, че кризата трябва да бъде използвана като възможност? 

– Да, и се радвам, че организаторите на турнира го потвърдиха по най-добрия начин. Вместо да се спъписат или да се завайкат, удвоиха и утроиха усилия и успяха да се справят. Оценявам високо и някои много добри решения и адекватни мерки на БФТ от последните няколко месеца, като например дадената на състезателите възможност да играят по турнири в чужбина. Българския тенис остана над повърхността в период и в условия, при които други сектори, включително важни икономически, не успяват да се справят достатъчно добре с трудностите. 
– Рекламният ефект от турнира наистина ли е много висок или това е клише?
– Той не е просто висок, той е огромен и в това няма и капка съмнение! Всички тези имена, цялата тази класа на добре организирания турнир, телевизиите, интернет… Няма какво да се лъжем – има спортове и спортове. Тенисът е от тези с най-голямо влияние и ефект и от най-престижните и авторитетните. Sofia Open, Григор Димитров и Цвети Пиронкова са трите главни фактора за това знамето на българския тенис да е нависоко и да се вижда от всички посоки.