Иво Танев на Sofia Open: Животът трябва да е като в тениса – спортсменство, джентълменство, уважение

Шоуменът Иво Танев бе в зала Арена София, за да подкрепи четвъртфиналистите Янаки и Пьотр Несторов на двойки на Sofia Open’23.

– Г-н Танев, това е осмото издание на тенис турнира Sofia Open, серия ATP 250, имате ли пропуснат турнир?

– Не, нямам. Дори и по времето на епидемията от COVID-19 бях тук в залата. От първото издание съм тук.

– И тази година не изневерихте и сте в зала Арена София?

– Когато имам време съм в залата. Има интересни мачове. Изгледах четвъртфинала на сингъл между Ян-Ленард Щруф (Гер) и Фабиан Марожан (Унг), беше доста завързан и интересен. Турнирът си заслужава. Изненадан съм приятно и се радвам, че България успя да приеме турнира толкова екстремно. Поздравления за Българската федерация по тенис и партньорите за отличната организация. Възхитен съм от реакцията и организацията Турнирът се провежда и виждам, че залата се пълни. Подкрепих и българското участие.

– Внучката ви Алина вече е почти на 11 г. тя играе ли тенис?

– След месец става на 11 г. Да, с нея се опитваме да играе тенис, но не тренира тенис, както майка й. Алина се е отдала на пеене, музика, танцува – балет, модерни танци.

– Вие продължавате ли да играете тенис?

– Да, но не всеки ден, вече съм на възраст и всичко трябва да балансирано, но пък винаги обичам да гледам тенис. Вече играя само двойки, но не спирам да спортувам. Преди буквално ставах с тениса, където и да ходя с мен бяха екипът, ракетата, сака. Сега вече комбинирам планина, плуване и тенис. Тенисът ми е най-любимият спорт, но с мярка. животът се живее с вяра и мяра.

– Любовта е…?

– Движеща сила, любими хора, любим спорт, любима музика.

– А любовта към тениса?

– То е по-скоро страст, някакво хубаво хоби. От 1987 г. играя тенис и не съм спирал.

– На какво ви научи тениса, което трябва да се използва и в живота?

– На уважение и възпитание съм научен аз, но го прилагам и в тениса. Тенисът е спортсменство, джентълменство, уважение към противника, уважение към самия себе си. Затова когато срещна и да играя с хора, на които им е важно на всяка цена да победят, са готови да излъжат. Такова поведение не толерирам. Мен лично тенисът ме научи на стриктност и честност. Винаги играя с добро намерение. Победата е сладко нещо, но не винаги това е най-важното. Аз съм любител, не се взимам насериозно, макар че съм печелил турнири за любители, сингъл и двойки, но винаги отивам на тенис да се забавлявам и общувам в приятна компания. Повечето в тези тенис среди са много хубави и качествени хора.

 

Турнирът се провежда с подкрепата на Inbet, Нова Броудкастиг Груп, А1, Diema Extra, Електрохолд, Софиямед, Първа инвестиционна банка, Europa Bullion, Министерството на младежта и спорта и Министерството на туризма.