Камен Алипиев: Турнирът изгражда истинска спортна култура

Известният спортен журналист Камен „Кедъра“ Алипиев е част от Sofia Open от самото му начало. Няколко години водещ на студийната програма на БНТ за турнира, на първите жребии, но и в услуга на публиката, с микрофон в ръка на корта в “Арена Армеец”. Член на Почетния борд на тазгодишното издание.

– Камен, какво е за Вас този турнир? 

– Персонално е едно от най-интересните професионални приключения. Изпитание, което тества не само журналистическите, но и езиковите ми умения. Удоволствие е да си част от света на големия тенис и да участваш в едно от най-големите спортни събития, организирани у нас. И то, събитие, което не е кампанийно, а се намества сериозно в международния календар и се стреми към перфектна организация. Да имаш турнир от сериите АТР 250 е привилегия, но също така и важен лост в опитите да се изгражда спортна култура в България. Култура, която се гради с години и за съжаление при нас е занемарена и често е свързвана само с футбола.

– От друга страна, традиции в тениса у нас има…

– Със сигурност – и като успехи, и като организация на събития. “София оупън” е не само надграждане над трите турнира на шампионките, които имахме в София, но, според мен, е и продължаване на традицията на легендарния турнир на „Академик“ под шефството на Българската телевизия, който стартира през 70 години с пионерските усилия на д-р Тодор Тодоров.

– Баща Ви Цветан Алипиев беше сред коментаторите на турнира “Академик”, нали?

– Да. Точно това състезание събуди любовта към тениса у брат ми и мен и ние дори бягахме от училище, за да отидем да гледаме, независимо дали в зала „София“, „Универсиада“ със знаменитата победа на Пер Херхуист или пък в „Христо Ботев“, откъдето е и една от най-смешните ни случки. Двамата сме избягали от училище, заредили сме се в залата още в девет сутринта, а баща ни, който “покриваше” знаменития Николай Чупаров с коментарите на по-ранните мачове, е в ефир. Изобщо не подозира, че двамата му калпазани са там. По това време в студената зала няма много хора и режисьорът ни показва, а коментарът е: „Ето виждате, уважаеми зрители, от ранна утрин млади любители на тениса са изпълнили трибуните на зала „Христо Ботев“… Е, след това имаше лека строева подготовка вкъщи, но това е дребна подробност.

– Тази година въпросът с публиката в световен мащаб също е доста деликатен, макар и по други причини?

– Да, има обективни пречки да видим много хора в залата, въпреки звездното участие. Телевизията отново ще помогне на почитателите на тениса да видят мачове от световна класа и се надявам догодина COVID-19 да е само спомен. И е важно да си представим колко трудно е на екипа на турнира да го организира при такива обстоятелства, в които спортната индустрия губи купища пари, а състезателите трябва да се грижат непрекъснато за здравето си.