Клижан и Ковалик запълниха основната схема

Полуфиналистът от 2016-а ще срещне на старта представител на България

Словаците Мартин Клижан и Йозеф Ковалик заеха последните две места в основната схема на DIEMA XTRA Sofia Open.

Клижан, полуфиналист в турнира от 2016-а и четвъртфиналист от миналия сезон, се наложи във финалния квалификационен кръг с 1:6, 6:4, 6:3 над италианеца Салваторе Карузо. Срещата продължи 102 минути, в които двамата успяха да осъществят по три пробива.

Клижан стартира колебливо, но през втората и третата част показа по-голяма концентрация и умения, които му осигуриха оставането в турнира. В първия кръг от основната схема Клижан ще играе с държавния шампион в зала на България – Александър Донски, който получи „уайлд кард“ от организаторите.

Значително по-безпроблемен беше пътят на Ковалик. Роденият в Братислава тенисист надви Оскар Оте (Германия) с 6:3, 6:3 след едва 64 минути игра. Ковалик загуби веднъж подаването си, но на свой ред успя да направи 4 пробива. Той приключи срещата с 5 спечелени точки директно от начален удар. В първия кръг от основната схема Ковалик ще играе с Раду Албот (Молдова).

По-рано през деня квалификациите в София прескочиха Ернестс Гулбис (Латвия) и Мирза Башич (Босна и Херцеговина). В основната схема Гулбис ще срещне Виктор Троицки (Сърбия, №6), а Башич ще премери сили със Серхий Стаховски (Украйна).