Кузманов и Донски: Това е само началото, Sofia Open ни даде огромен шанс

Българското участие на Sofia Open 2021 приключи с двубоя на двойки на Димитър Кузманов и Александър Донски, които играха смело, бориха се като лъвове и бяха близо да изхвърлят от надпреварата едни от основните претенденти за трофея – представителите на Великобритания Джони О’Мара и Кен Скупски. Нашите взеха първия сет, но отпаднаха след 6:2, 5:7, 7-10 в двубой, който продължи близо час и половина. С този мач приключи и родното участие на шестото издание на надпреварата в София. Ето какво казаха Мико и Алекс специално за сайта на Sofia Open минути след срещата си на двойки:

Мико, Алекс, бяхте на две точки от победа над играчи, които се намират в Топ 100 на двойки. Със сигурност има от какво да сте доволни, но вероятно сте и разочаровани?

Димитър Кузманов: Да, така е. Мачът беше много завързан, много равностоен, и когато го загубиш няма как да не си разочарован. Но, от друга гледна точка това беше наш първи мач като двойка и показахме, че сме се сработили много добре. Срещу тенисисти, които играят всяка седмица заедно. В първите 60 на света са. Бяхме много близо до победата, със смесени чувства сме, но аз съм горд от нашето представяне.

Александър Донски: Аз бих казал същите думи. Това беше първият ни мач заедно, показахме много добра комуникация. Наистина беше много равностоен мач срещу тенисисти, които са опитни, които играят заедно в турнирите от Големия шлем. Още малко ни трябваше.

Скупски е №60 в света, О‘Мара е №72. В много моменти бяхте не само равни, но и по-добри от тях. Като признание за вашето представяне ли приемате факта, че след последната точка те показаха сериозни емоции и радост?

Димитър Кузманов: Да, явно не са очаквали. Когато играеш на такова високо ниво, би трябвало да си подготвен за всякакъв развой на мача. Ние играхме равностойно и това е нещо, което те със сигурност не са очаквали. Беше нормално да се израдват по този начин. Ако беше обратното, ние сигурно щяхме да се радваме два пъти повече.

Александър Донски: Със сигурност (Смее се)!

Вие как се усещахте като тандем?

Александър Донски: Аз се радвам много, че играхме заедно за първи път. Вижда се, че добре се справяме като двойка. Надявам се в бъдеще да продължаваме по същия начин.

Димитър Кузманов: Много добре се чувствах в тандем с Алекс. И преди началото на турнира, когато си говорихме казах, че моето желание е да играем заедно. Той когато дойде в националния отбор преди няколко години веднага си го придърпах под моето крило. Имаме силна връзка още от тогава. На мен ми доставя удоволствие да играя с него. Надявам се неговата позиция в ранглистата да прогресира, защото той има много качества. Дано играем на повече турнири заедно. Мисля, че сме добра двойка за националния отбор, за по-големи турнири и така нататък.

Александър Донски: Разбира се.

Участието на Sofia Open приключва за вас. Какво ви предстои и с какви амбиции ще довършите настоящия сезон?

Александър Донски: Моите планове са сега да участвам в няколко ITF турнира с награден фонд 15 000 и 25 000 $. Целта ми е поне една титла да взема до края на годината. Мисля, че е напълно възможно. Тази седмица показах, че мога да бия играчи, които участват на много силни турнири.

Димитър Кузманов: Аз още събота заминавам за Барселона. Там съм в основна схема на турнир от веригата „Чаланджър“. След това ми предстоят още два турнира, най-вероятно в Южна Америка, така ще приключи сезонът за мен. Целта, която си бях поставил беше влизане в първите 200. С победата от София съм много близко. Имам още три турнири, в които ще се опитам да изпълня целта. И да завърша сезона, както го и започнах – силно.

За финал, бихте ли споделили емоциите, които изпитахте от това свое участие на турнира от категория АТР 250, тук, в България?

Александър Донски: За мен това винаги е бил огромен шанс. Благодаря много на моя агент Ивайло Крачунов, че стои до мен и ми помага да влизам в тези турнири. Придобих огромен опит и показах, че мога да прогресирам още по-напред в ранглистата. Това е моята цел и ще продължа да работя упорито, за да я постигна.

Димитър Кузманов: Всички знаете моето мнение за турнира Sofia Open. Прекрасно събитие за българския тенис, за българския спорт, за всички нас. Надявам се този прекрасен турнир да продължи, при това с публика!

Александър Донски: Със сигурност. Може би, това щеше да направи разликата днес на двойките.

Димитър Кузманов: Не само на двойки, по принцип. Стават страхотни мачове.