Малките тенис звезди на България тренират с Жил Мюлер

21 титли от престижните международни турнири спечелиха децата от програмата „3Т“

28-ият в световната ранглиста Жил Мюлер направи открит урок с националните ни отбори за момичета и момчета до 12 и 14 години. Четвъртфиналистът от турнира в София от сериите АТП 250 през миналата година раздаде и автографи на всички малчугани, които се изправиха срещу него на централния корт в „Арена Армеец”, като част от програмата на DIEMA XTRA Sofia Open.

Участниците в демонстрацията са част от програмата „3Т-тенис, тийм, талант”, която организира редица турнири в Европа на най-добрите състезатели до 12 и 14 години, като във всяка възраст се сформират два национални отбора – „А” и „Б” отбор.

3T е програма, в която националните отбори получават възможността да участват в редица международни турнири от календара на „Тенис Европа”, като участието е финансирано от програмата и нейните спонсори.

През 2017 г. младите тенис надежди на България спечелиха общо 21 титли от престижните международни турнири, на които участваха по програмата „3Т“. 10 от тях са на сингъл, а останалите – на двойки. Освен това те спечелиха още 5 титли от „утешителни турнири“, а в други 12 случая играха на финали.

При 14-годишните Дария Радулова (ТК „Августа Траяна“, Ст. Загора) спечели две титли на сингъл от турнири по проекта, като този от Мая (Португалия) бе от Първа категория на Тенис Европа. По-късно тя взебронзов медал на “Ориндж боул“ в САЩ, световно индивидуално първенство за юноши и девойки, и игра на Мастърса в Реджо Карабрия (Италия), където се класира пета.

С две титли на сингъл и един загубен финал през годината може да се похвали и Пьотр Нестеров (ТК „Черно море Елит“, Вн). Той влезе и в първите 8 на европейското индивидуално първенство.

Две титли за „Б“ отбора до 14 г. донесе и Катерина Димитрова (ТК „Локомотив 98“, Пд). Тя и Динко Динев (ТК „Черноморец“ и „Авеню“, Бс) бяха единствените тенисисти, които участваха в проекта и през двете му години, благодарение на квотата за най-добрите 13-годишни.

При по-малките Росица Денчева (ТК „Плевен 90“) спечели международния турнир в Добрич, а преди това триумфира и на считания за най-силен турнир по тенис в света за момичета и момчета до 10 г. „Смриква Боул“ в Хърватия.

В специалист по достигане до финалите пък се превърна Адрияно Дженев (ТК „Хасково 2015“), който игра за трофея на цели 3 турнира по проекта „3Т“.

Всичко това обаче нямаше да бъде възможно без подкрепата на партньорите на БФТ по програмата „3Т – Тенис, Тийм, Талант“ – БНП „Париба“, „Адвент Груп“, „Атаро Клима“ и „Асикс“.
На първи корт в тренировъчната зала на „Арена Армеец” открит урок с деца пък проведоха Александър Лазов и Александър Лазаров.

ОТБОРИТЕ:

А Отбор до 12 години
– Георги Георгиев (Свиленград)
– Павел Маринов (Суперспорт Варна)
– Росица Денчева (Плевен 90)
– Каталина Петрова (15:40)
Треньор на отбора : Даниел Ангелов

Б Отбор до 12 години
– Анас Маздрашки (Егалите Несебър)
– Александър Василев (15:40)
– Никол Николова (Испано Варна)
– Йоана Константинова (Плевен-90)
Треньор на отбора : Александър Арсовски

А отбор до 14 години
–  Динко Динев (Авеню Бургас)
–  Драгомир Драганов (Авеню Бургас)
–  Янаки Милев (Локо 98 Пловдив)
–  Катерина Димитрова (Локо 98 Пловдив)
–  Денсилава Глушкова (Дема София)
–  Стела Пеева (Авеню Бургас)
Треньор на отбора : Тодор Енев

Б отбор до 14 години
–  Виолина Митрофанова (Спорт Палас Сливен)
–  Ангела Ганева (Кристи Дряново)
–  Михаил Иванов (15:40)
–  Димитър Пенчев (Кристи Дряново)
Треньор на отбора : Велиан Бакалов

По програмата с децата работят и треньорът по физическа подготовка  Светльо Андонов, физиотерапевтът Алгис Христов и спортният психолог Николай Ганчев. Координатор на проекта е Кирил Берон.