Марк-Андреа Хюслер: Най-близката ми цел е да победя утре и да спечеля първата си титла

Марк-Андреа Хюслер е първият финалист на Sofia Open 2022! В страхотен двубой, продължил 1:35 часа, швейцарският тенисист се наложи със 7:6 (5), 7:5 над Лоренцо Музети (Италия) и за първи път в кариерата си ще играе на финал в световния турнир. Ето какво каза швейцарецът на пресконференцията след полуфинала:

Марк-Андреа Хюслер – първи финал на сингъл от ATP Тура в кариерата. Как се чувстваш? Ще запомниш ли София завинаги с такова голямо лично постижение?

Със сигурност! Играх тук преди две години и имах страхотна победа (срещу Басилашвили – б.ред.). И също така тази година – очевидно е нещо ново да бъда на финала на турнир от ATP 250. Чувствам се отлично, играх страхотен тенис тази седмица. Наистина ми хареса тук от първия ден и се представих страхотно, което всъщност е изненадващо, защото пристигнах тук от Сан Диего след тежки полети. Все още не бях готов на 100%, но всеки ден тук ставах все по-добър и по-добър. Освен това имах малко късмет в решителните моменти в последните два мача. И това е наистина ме прави щастлив.

Какво се промени в играта ви през 20/22? Имахте няколко титли от Чалънджър, основни схеми на турнири от Големия шлем, сега – финал…

Е, вероятно, няколко неща са се променили. Едно е сигурно, че за първи път в живота си имам треньор, който е 100% отдаден на мен. Познавам го от няколко години, но всъщност започнахме да работим заедно на 100% през март. Започна да се потръгва. По отношение на играта – заедно създадохме план, по който искам да подобря играта си. Опитаваме да намеря начин да играя всеки мач със силните си страни. Не всеки път е възможно, защото противникът също играе. Съсредоточихме се върху моите сървис геймове уверихме се, че ще вървят гладко. И след това – обръщаме внимание на ретур геймовете. По принцип целта е да не позволявам  на противника да му е леко, ако е възможно. Аз съм играч, който може от всичко по малко. Силните ми страни са агресията, но сега трябва да започна да съм по-стабилен в разиграванията.

Как се чувстваш като най-добрият швейцарски тенисист сега? И имаш ли специален момент с пенсионирания Роджър Федерер, който би искал да споделиш?

Да, станах  номер 1 на Швейцария, след загубата от няколко наши момчета тази година. Те са ми добри приятели. Да, аз съм номер едно, но още не се чувствамсъвсем така. Сега със сигурност статутът ми ще бъде подкрепен от тези страхотни резултати.

Федерер направи страхотни неща за швейцарския тенис.

Колкото до история – той е забавен човек. Имаме много. Наистина искам да го опозная по-добре. Тренирахме две седмици. Успях да видя начина, по който тренира, да усетя много неща, които искам да взема от него.  Например едно от нещата – начинът, по който той може да се изключи мигновено от корта и да се посмее, да се забавлява, да се усмихва много. И после – пак започва да тренира, включваш на друг режим и нивото е налице. Понякога и аз се опитвам да го направя, но нивото ми го няма. Така че работя върху това. Защото в крайна сметка трябва можем да си прекараме добре и на корта. Това е важно за мен.

Направихте страхотен обрат от 1-5 в тайбрека и след това имахте късмет във втория сет… Каква беше настройката ти в тези моменти? И имаш ли план за финала?

В първия сет усетих, че и двамата сервирахме много добре. Така че трябваше да приема това,  нямаше какво да направя. И така стигнахме до тайбрек.  Тук всяка точка е от значение. Определено не изиграх най-добрия тайбрек в началото; направих двойна грешка. Когато губиш с 1-5… Аз съм губил и с 6-0 и съм успявал да спечеля. Тенисът никога не свършва. Ако ме питате дали смятах, че ще спечеля този сет от 1-5, вероятно бих казал не. Но още веднъж ще кажа – всеки играч знае, че в тениса всичко е възможно. Продължавате просто да играете,  да взимате добри решения, или поне да се опитвате. Така и стана.

Във втория сет той имаше добър сервис. Обикновено във всеки мач имаш поне един труден сервис гейм. Много съм щастлив от начина, по който успях да поддържам нивото си високо в него.

Чувствах се много комфортно с играта си днес. Знаех, че мога да използвам силните си страни и да бъда нападателен.

За утре … Аз съм играч, който се фокусира върху своята играта, защото без значение срещу кого играя, има неща в моята игра, върху които трябва да работя и да спечеля мача. Това очевидно е моята игра на сервис, защото това е нещо, което мога да контролирам. И аз правя това доста добре през цялата седмица. Това е най-голямата ми цел за утре – просто да продължа така и да не позволя на опонента ми да има много шансове на моя сервис. И двамата имат различни стилове на игра. Играл съм срещу тях преди. Те също ме познават. Така че със сигурност никой няма да бъде изненадан от начина, по който играя. И пак – това ще е финал, което е съвсем ново за мен. Ще опитам най-доброто.

С новото си класиране може да играете в основната схема на Големия шлем. Това важно ли е за вас? А имаш ли цели за класиране през следващия сезон?

Целта ми за тази година беше да завърша в топ 100. Предполагам, че с тази победа това вече е факт. В тениса целите винаги се променят. В началото на годината бях на 180-то място и целта ми беше да стигна 120. Но имах успешна година. И чувствам, че е важно да си поставя нова цел, да продължа да напредвам. Защото в края на деня не знам колко още мога и докъде мога да стигна в ранкинга. Просто искам да съм възможно най-високо. Смятам, че трябва да продължа да мечтая и да стигна възможно най-напред. Затова нямам следваща цел. Най-близката такава е утре да победя и да спечеля първата си титла. Следващата седмица ще продължа. Това е най-голямата ми цел в момента. И със сигурност мога да се наслаждавам на страхотната седмица.