Милушев и Шандаров: Емоциите са много силни, ще помним този момент цял живот
Българите Пламен Милушев и Радослав Шандаров отпаднаха в първия кръг на двойки на Sofia Open 2021. Те загубиха от намиращите се в отлична форма в последния месец Сантяго Гонсалес (Мексико) и Андрес Молтени (Аржентина) с 3:6, 4:6 за 74 минути на корт 1 в зала „Арена Армеец“.
Милушев и Шандаров замениха отказалите се в последния момент испанци Педро Мартинес и Жауме Мунар и оставиха добри впечатления с играта си. Ето какво споделиха специално за официалния сайт на Sofia Open Милушев и Шандаров.
Със сигурност има смесени чувства у вас, след като показахте добра игра срещу силни опоненти. Виждаше се, че дори можехте да вкарате срещата в шампионски тайбрек. Какъв е вашият коментар?
Пламен Милушев: Нашето представяне днес беше доста добри, срещу доста добри съперници. Те са рутинирани и опитни играчи, които последните две седмици спечелиха два турнира. Имахме по-сериозни възможности във втория сет, водихме 3:1 и имахме два геймбола, което за двойките е доста сериозна преднина. Не успяхме да спечелим тези важни точки, съперниците ни успяха да се окопитят и заслужено си взеха сета с опит.
Радослав Шандаров: И аз мисля по същия начин. Доста по-опитни са от нас, играха добре, особено във втория сет. Изпуснахме много точки в завързани моменти, в които опитът си пролича.
От момента, в който разбрахте, че ще играете в основна схема на Sofia Open, имахте ли вяра, че ще можете да спечелите срещу Гонсалес и Молтени?
Пламен Милушев: Ако трябва да бъдем искрени, до последно не знаехме дали ще вземем участие. Не се бяхме подготвили по начина, по който трябваше да сме за такова голямо събитие. Радостен съм, че играхме доста добре. Ние тренирахме един ден или два. През по-голяма част от годината ние играем на червени кортове, разликата е доста голяма. Бих казал, че се справихме добре.
Радослав Шандаров: Да, за малката подготовка, която имахме, се справихме добре. Ние знаехме от вчера следобед. Представихме се добре. Тренирахме до късно, днес сутринта също, за да можем да играем максимално добре. Снощи до късно играхме на този корт специално, за да свикнем. По-различен е от другите места, на които сме тренирали.
Бихте ли описали какво означава за български състезатели да имат възможност да участват на турнир от категория АТР 250, при това тук – вкъщи?
Пламен Милушев: Лично за мен чувството беше неописуемо. Имаше доста големи емоции. Това е голям шанс за българските тенисисти. Могат да придобият доста голямо самочувствие, опит най-вече, на такъв голям турнир.
Радослав Шандаров: Чувството е просто уникално. Да си сред такива играчи, тук все пак идват едни от най-големите звезди на тениса. Тренираш с тях, загрявате заедно преди мачове. Това дава огромна мотивация. Такива турнири много ни радват.
Въпреки поражението, какво спечелихте вие за вашето развитие и какво научихте?
Пламен Милушев: Лично за себе си научих, че трябва да се боря за всяко едно нещо. Както и в тениса – всеки един момент е важен. Имах доста силни емоции, тях ще ги помня цял живот. Единственото, за което съжалявам е, че винаги да е по-добре.
Радослав Шандаров: Така е, да. И за мен емоциите са много приятни. Преди три години играх тук, пак така влязохме изненадващо. Аз още тогава научих, че нивото не е толкова различно. Преди три години изобщо не бях подготвен и психически, и игрово. Сега бях по-подготвен. Знаех, че разликата не е голяма. Ако играем добре и имаме малко късмет можем да победим. То се и видя – много малко ни трябваше.