Над 1 тон дезинфектанти ще се изразходват на Sofia Open

Близо 1,2 тона различни видове дезинфектант ще бъдат изразходвани на тенис турнира Sofia Open. Всеки от екипа, който се грижи за дезинфекцията на „Арена Армеец“, изминава по около 15 км на ден.

Противоепидемичните мерки на последния турнир за година от календара на АТП са изключително строги и се спазват стриктно. Цялата зала се дезинфекцира сутрин преди старта на програмата, през целия ден и след края на последните мачове. Целият корт и всички принадлежности към него също се обеззаразяват след всеки мач. По график се чистят и колите, които возят играчите, като в тях не може да има повече от двама души. Дезинфектанти, осигурени от партньорите на турнира медицински комплекс УМБАЛ „Софиямед“ и най-големия производител на дезинфектанти, антисептици, професионални детергенти и индустриални обезмаслители в България HMI, са поставени навсякъде, където има човекопоток.

Компанията Hygiene Medical Industry инвестира в проучване и разработване на нови продукти и услуги, производство и дистрибуция, информационни технологии и човешки ресурси. От 1994 година HMI разработва и предлага висококачествени средства и решения за дезинфекция и днес е лидер на българския пазар в доставката на биоциди за здравеопазването, обслужвайки над две трети от медицинските заведения в страната.

„Научихме се да си мием ръцете, но ефектът от дезинфекцията в България все още се подценява. Много е важно и как се извършват процедурите, които са различни в зависимост от обекта и неговото предназначение. Когато се прави по правилата обаче, дезинфекцията е много ефективна и е важна при борбата със заразите“, казва Адриана Кацарова, собственик на една от фирмите, които обслужват турнира – „АДРИНА ПЕСТ“.

Освен непрестанната дезинфекция, много стриктно се спазват и останалите противоепидемични мерки – зрителите и журналистите са настанени през две седалки, като всички, които не се използват, са запечатани. На играчите и организаторите се правят регулярни PCR тестове от Акредитираната лаборатория на официалния медицински партньор на турнира „Софиямед“. Температурата се измерва при влизане в залата. Всяка сутрин се попълва специален онлайн здравен въпросник към АТП.

Залата е разделена на различни зони за достъп, като в много случаи дори хора от един екип нямат досег помежду си, заради различния тип задължения, които изпълняват.
Освен всички противоепидемични мерки и действащи разпоредби в България, при организирането на Sofia Open 2020 се следва и строг медицински протокол на АТП, разписан на 54 страници, съдържащи правила за провеждането на турнира с един основен акцент – опазване на общото здраве.

Като част от специалните противоепидемични правила и мерки на АТП за провеждане на надпревара от тура са отменени всички събития с тенис звездите извън мачовете им от турнира. Забранени са сесиите за автографи, раздаването им при напускане на корта и нито един човек от публиката не може да бъде в контакт с тенисист, участващ в турнира. Самите играчи и представители на щабовете им са задължени да спазват дистанция от 2 метра при придвижването си до корта. А самото движение на играчите е ограничено и според предварително оповестен план.

„Искам да кажа голямо благодаря от мен и всички други тенисисти, които сме тук, на всички работещи на първа линия – на всички, които се грижат за турнира в София, на всички в България и на всички по света“, заяви бившият №1 в света на двойки и финалист на Sofia Open 2020 Джейми Мъри.

“Благодаря на всички, които работят на първа линия. Благодаря ви много, че се жертвате в името на нашето здраве. Оценявам го много. Надявам се да бъдете здрави“, заяви водачът в схемата в София на сингъл и световен №12 Денис Шаповалов.