Пресконференция на шампиона Мирза Башич

„София винаги ще бъде специално място за мен“

– Поздравления! Как се чувстваш?
– Ооо, много съм щастлив от всичко, което се случи през седмицата. Играх на първия си финал, спечелих първата си титла. Не се случва на много играчи да спечелят титлата още при първото си участие на финал. Освен това съм изключително щастлив, че пробих в Топ 100. София винаги ще бъде специално място за мен.

– В първия кръг на квалификациите беше на две точки от отпадане в двубоя ти с Александър Лазов. Ако някой ти беше казал тогава, че седмица по-късно ще спечелиш титлата щеше ли да повярваш?
– Губех с 1:3 във втория сет. Оцелях по някакъв начин. В тениса всичко е възможно. Има толкова добри тенисисти извън Топ 100, които нямат възможност да играят. Тази седмица аз получих шанс да играя в основната схема и се възползвах. Но, можех да загубя още в първия кръг и вече да съм си у дома.

– Какво ти минаваше в съзнанието, когато сервира за мача при 5:4 в третия сет?
– Спомних си за първия сет, когато сервирах при 5:4. Знаех, че сега трябва да направя нещо различно. При 5:4 в първия сет бях прекалено дефанзивен. Имах няколко възможности да атакувам, но не го направих. Този път си казах, че трябва да бъда агресивен и да спечеля гейма.

– Кога беше най-трудно за теб през седмицата?
– Имах проблеми в първия мач, както и в двубоя с Мартерер. Усещах трудности на корта. Разбира се, че двубоите срещу Вавринка и Колшрайбер също бяха тежки, но другите двубои ми бяха по-трудни физически. Не се чувствах толкова добре физически. Днес, в третия сет, също усещах умора.

– Седем мача за 8 дни, 17 сета… Каква е цената, която плаща един квалификант, за да спечели всичко това?
– Много, много трудно е. Прекарал съм може би поне 12 часа на корта в тези дни. На по-ниско ниво това може би е по-лесно, но на това ниво тук е много трудно. Но успях и съм щастлив, че го направих.

– Как ти помогна публиката?
– Много, много ми помогнаха. Много хора ме подкрепиха днес. През цялото време. Благодаря им сърдечно. Беше удоволствие да играя тук. Не съм играл в много такива турнири, но мисля, че тенисът е много популярен тук. В залата имаше толкова много хора днес, въпреки че Стан не игра. Благодаря на всички, че дойдоха.