Синер: Връзката ми с феновете в София е прекрасна. Жалко, че не са тук

 Водачът в схемата и шампион от миналата година Яник Синер се класира за полуфиналите на Sofia Open 2021. Италианецът демонстрира шампионски характер и се наложи с 2:0 сета над Джеймс Дъкуърт (Австралия), в отделните части 7:6 (4), 6:4. И в двата сета Синер изоставаше с пробив, но намери начин да отговори във важните моменти и продължава напред без да е загубил дори сет.

Поздравления, Яник! Беше тежка битка днес срещу Дъкуърт. Той е наистина във форма. Какви бяха трудностите ти срещу него?

 Той е в много положителен момент в кариерата си. Спечели няколко Челънджъра, победи ме в Торонто, игра финал миналата седмица. Беше ми трудно да вляза в ритъм. В началото не се движех добре, не се чувствах добре на корта. Но така е в тениса. Трябва да видиш трудната ситуация и да намериш решение за нея. Което мисля, че днес направих. В трудните моменти изигравах точките по-добре от него. Мачът беше много завързан. Той сервира добре, сменя скоростта на топката много, особено със слайсове от бекхенд, което ме принуждава да играя на форхенда му. Това прави играта срещу него трудна. А и той е във възход. Дадох най-доброто от себе си. И това днес свърши работа. Затова съм щастлив.

Яник, поздравления за победата. Много от най-добрите тенисисти предпочетоха да играят в Сан Диего тази седмица. Може би смятат че така ще се подготвят по-добре за предстоящия Инидиан Уелс. Но ти избра да дойдеш в София. Дали хубавите спомени от миналата година са причината, или нямаше значение?

 Разбира се…Вижте, когато спечелите първата си титла, започвате да харесвате мястото, със сигурност. Сега играем без фенове, за съжаление. Но реших да дойда тук, защото вече съм печелил тук и връзката ми с феновете беше наистина прекрасна. Те ми помогнаха много миналата година да спечеля. Пак казвам – жалко, че не са в залата тази година. Но това липсва на всички, които играят тук. Да, сигурно Сан Диего е по-добра подготовка за Индиан Уелс. Но ако стигна напред в турнира тук, ще имам колко – три-четири дни след това, защото там бих играл в четвъртък. Да, избрах да се върна, защото ми харесва да играя тук. Това е причината.

И в двата сета трябваше да наваксваш изоставане – от 2:5 в първия и 2:4 във втория. Каква е нагласата ти в такива ситуации, когато трябва да връщаш пасив?

Не е лесно винаги да се опитваш да го настигнеш. Особено в мачове като този. Не е лесно. Опитах се да остана фокусиран. Опитах се да го накарам да мисли малко повече, което в първия сет проработи. Той направи няколко непредизвикани грешки. Опитах се да остана стабилен. Във втория сет, когато губех с 2:4, опитах да удрям топката по-бързо и по-силно. Особено в последния гейм взех правилните решения, най-вече при първите две точки. Направих две победни форхенда. В този момент се опитвах да затворя мача и това сработи. Но не е лесно да наваксваш постоянно. Може би е по-добре да си напред в резултата. Но пък тогава идва напрежението да приключиш. Така че го има и това в тениса. Все пак всеки играч предпочита да води.