Стан Вавринка: Развълнуван съм да видя България!

Вижте какво каза в специално обръщение към българските фенове носителят на три титли от Големия шлем

„Здравейте, аз съм Стан Вавринка. Ще се видим през тази седмица на турнира DIEMA XTRA Sofia Open“. Това каза в специално обръщение към българските фенове носителят на три титли от Големия шлем. Голямата тенис звезда даде ексклузивно интервю за Нова телевизия, преди да пристигне в България за турнира от сериите АТП 250, който стартира днес в „Арена Армеец“.

–    Стан, преди всичко искаме да ти благодарим и да изразим щастието на всички нас в България от това, че ще имаме шанса да те гледаме в София на DIEMA XTRA Sofia Open2018. Как реши да дойдеш в София за толкова кратко време?
–    Наистина съм щастлив да дойда за първи път в България и София. Чувал съм много хубави неща за турнира. Върнах се от Австралия и имах да свърша доста работа, както по отношение на коляното, така и по отношение на тениса си. Тази седмица се чувствам по-добре, така че реших, че може би е добър вариант да започна малко по-рано с турнирите.

–    Значи се чувстваш по-добре, отколкото по време на Откритото първенство на Австралия?
–    Да, определено. Много по-добре. От първия ден след прибирането ми от Австралия работя наистина здраво за физическата си форма и по отношение на тениса си. Чувствам се все по-добре и се връщам към най-доброто си ниво. Щастлив съм, че вървя напред и се връщам обратно в Тура.

–    Колко важно бе за теб да изиграеш два мача в Австралия?
–    Наистина беше важно. Както от психологическа гледна точка, така и за да проверя коляното си, да разбера дали всичко върви в правилната насока. Знаех, че не съм наистина готов да играя на добро ниво и физически съм твърде далеч от това, което искам да бъда. Но беше важно да тествам коляното, да видя как реагира, а също и психически да се пренастроя към завръщане в Тура.

–    Роден си в малка страна, така че може би знаеш колко е важен един модел за подражание за хората, какъвто е Григор Димитров за България. Какво мислиш за прогреса му миналата година – той спечели 4 титли, стигна до номер 3 в света?
–    Той е изключителен играч. И наистина – добър приятел. Тренираме често заедно, от време на време играем двойки. Наистина бях щастлив за него, особено когато спечели няколко титли, като тази в Синсинати и финалите в Лондон. Той е голям шампион и се надявам, че ще продължи да се развива.

–    Знаеш какво е да играеш у дома. Колко трудно е за Григор да не играе в София?
–    Сигурен съм, че е наистина трудно. Особено, когато имаш турнир у дома. Сигурно е много тъжен, че няма възможност да играе и да защитава титлата си. Сигурен съм обаче, че догодина ще се върне.

–    Спечелил си три титли от Големия шлем, бил си номер 3 в света. Какви са целите ти за 2018?
–    Основната ми цел е да си върна топ нивото, както физически, така и по отношение на тениса, който играя. Знам, че е наистина трудно, след като шест месеца си бил извън корта. Операциите изискват време за възстановяване. Така че – това е основната ми цел. Когато се почувствам наистина добре за всичко, тогава ще се опитам да мисля за това, какво още мога да постигна.

–    Спечелил си 16 АТП титли. Идваш в София за 17-ата ли?
–    Винаги отивам на турнир, за да играя най-добрия тенис, на който съм способен. Така че… Турнирът още не е започнал, аз още не съм там дори. Не това е целта, която поставяш в ума си преди турнир. По-скоро мислиш как да си готов за първия мач. Знаете, не играх шест месеца. Имах само един турнир в Австралия. Така че не мисля, че е лесно. Знам какво мога да постигна, знам какво може да е нивото ми, когато играя добър тенис. Но преди всичко се радвам, че съм отново в Тура и ще дойда в София за първи път.

–    Какво знаеш за нашата страна?
–    Никога не съм бил в България. Затова съм развълнуван. Чувал съм наистина добри неща за страната ви. Особено сега, когато има АТП турнир. Миналата година говорихме за него малко и с Григор. Така че съм много развълнуван да видя България.