Фенът пита: виртуална среща на любителите на тениса с Вашек Поспишил

Вашек Поспишил си осигури участие на четвртфиналите на 2020 Sofia Open, след като победи четвъртия поставен Ян-Ленард Щруф с 6:3, 6:4. Въпреки умората 30-годишният канадец с усмивка прие да участва в първата виртуална среща с фенове, която организаторите на турнира организираха в условията на строги противоепидемични мерки.

Ето какво го попитаха и какво отговори:

За най-важния момент в кариерата му до сега:

Бих казал, Роджърс Къп през 2013 г. Това е може би най-важният турнир в кариерата ми. Миналата година пък се подложих на операция и се върнах на корта. След операцията – турнирът в Шанхай.

За това дали е най-известният спортист от родния си Върнън:

Не знам, Това е малък град, само с 35 000 души население. Може би съм един от най-известните спортисти.

За кърлинга:

Не знаех, че е популярен във Върнън. Бил съм на кърлинг игрище само веднъж през живота си. Беше на националното първенство за 14-годишни. В сградата на тенис-кортовете имаше и игрище. Това е. Но обичам да гледам. Може би това е канадската ми жилка.

За любимия му сериал:

Всъщност не гледам много телевизия. Сега гледам…ааа…. Peaky Blinders. Готино е. Любимият ми сериал обаче е Breaking Bad. Но поп принцип не гледам много телевизия. Сега, по време на локдауна, бях много активен. Не се застоявах. Започнах свой бизнес, старт-ъп с двама партньори.

За времето, прекарано в София:

Не съм видял града. Може би след турнира. Но хората са приятелски настроени и това е най-важното. Това определя престоя.

За българската кухня:

Не съм опитвал традиционни български ястия. Даже не знам кои са традиционните български ястия. Може би трябва да попитам Джон Милман.

За любимия му спортист:

Труден въпрос. Може би Грецки. Той е легенда. И Стив Неш. Но аз съм предубеден. Говоря за канадци. Може би и Яромир Ягър, защото родът ми е чешки. Харесвах да го гледам, когато играеше за Пингуинс.

За турнира Sofia Open и организацията:

Великолепно е. Наистина ми харесва. Отнасят се страхотно с играчите, има храна по цял ден, това прави пребиваването на тенисистите много добро. Всичко е страхотно, организацията, хотела, мястото за забавление на играчите в хотела.

За познанията му за България:

Не знам много. Познавам Григор Димитров. Но трябва да наваксам по българска история. Познавам Григор много добре, от преди 14-15 години, когато бяхме деца. Играли сме заедно двойки.

За участието му през 2021 в София:

Трудно е да обещая. Но още преди началото на турнира казах на треньора си, че трябва да опитаме да вкараме този турнир за постоянно в програмата ми. Определено бих се радвал да се върна.

За музикалните му предпочитания:

Обичам алтернативен рок. Любимата ми банда обаче е The Beatles. От 11 до 15-годишна възраст слушах само тях. Знам наизуст почти всяка песен, която са написали. Сега харесвам Coldplay, The Lumeneers, The Shins, такива инди-рок банди..

За приятелите в Тур-а:

Канадците. Наистина съм приятел с Феликс. Бях приятел с Даниел Нестор преди да се откаже. Сърбите са много готини. Имам много приятели.

За алтернативата ако не съществуваше тенис:

Сигурно друг спорт. Футбол, може би. Бях много активно дете. Харесвах физическите занимания. А ако не бях спортист, сигурно щях да се занимавам с бизнес. Много ми харесва и се надявам да правя това след края на кариерата си.