Членът на Почетния борд на Sofia Open 2020 Стефан Димитров: Турнирът в България се превърна в събитие от световно равнище

Успешен предприемач, силно ангажиран във важни обществени каузи, страстен любител на спорта. Това е само част от визитката на Стефан Димитров – една от значимите личности в Почетния борд на турнира Sofia Open 2020. Стартирал бизнеса си едва 20-годишен през 1990-а, скоро след това пробил на международните пазари, днес той ръководи компания за специализирана логистика и за услуги с добавена стойност (LinkedIN). 

– Стефан, какво Ви накара да се включите в проекта Sofia Open 2020?
– Следя развитието на турнира от началото му, бил съм и на трибуните като зрител, където емоцията е велика! Българската федерация по тенис и екипът на Стефан Цветков, заедно с международните им партньори и публиката, вече няколко години правят от този турнир събитие на световно равнище.

– Тази година обаче контекстът е прекалено необичаен?
– Меко казано! Кой е мислил, че ще трябва да се мине през тези изпитания за хората, за здравната система, за бизнеса, за спорта…Но сега просто се налага всички, независимо по какъв начин свързани с турнира, да стиснем зъби и да помогнем за успешното му провеждане докрай. Да, наистина, при тези напълно нови условия и принудителни ограничения.

– Каква е личната Ви връзка със спорта?
– Запален скиор съм, в ранните ми ученически години играех и тенис. Сега гледам тенис при всяка възможност. Много обичам и подкрепям нашите състезатели, искрено се възхищавам на най-големите в този и други спортове. Онзи ден гледах филма за Борг и Макенроу и си припомних някои много силни вълнения от детството ми. Освен това, желанието за победа ми е доста присъщо. Но само при феърплей, това е много важно!

– Само индивидуални спортове ли харесвате?
– Не. И колективните. И едните, и другите, изграждат физически и морално, но обогатяват личността по различен начин.

– Децата Ви спортуват ли?

– Да, най-вече за здраве и удоволствие, като и двете ми дъщери минаха, макар и за кратко, и през тениса.

– Можем ли да свържем битките Ви за чист въздух и чиста природа с това защо подпомагате спорта?

– Дори е задължително! За мен спортът, устойчивата среда и природата трябва да са неразривно свързани. Всъщност, това е другата основна причина да се ангажирам с турнира. Искрено вярвам, че каузата за чист въздух, която става все по-популярна и у нас, ще привлече нова качествена аудитория на страната на спорта. Мечтая за това спортът в България (и не само тук, разбира се) да е не толкова на пазарни принципи, а на тези на устойчивото развитие. И да може всички деца да спортуват в чиста среда. Във всякакъв смисъл.